Haber

Muz yetiştiricilerinin soğuk hava nöbeti

Türkiye’nin en büyük örtü altı muz üretim merkezlerinden biri olan Antalya’nın Manavgat ilçesinde üreticiler, seralarda sıcaklığın 7 derecenin altına düşmemesi için sabaha kadar nöbet tutuyor.

Son 10 yılda yapılan yatırımlarla Manavgat, 20 bin dönümlük örtülü alana muz dikerek Türkiye’nin muz üretim merkezi haline geldi. Havaların soğuduğu son günlerde Manavgatlı üreticiler seraların sıcaklığını 7 derecede tutmak için büyük çaba harcıyor. Üreticiler, seralarda kullanılan çeşitli iklimlendirme sistemleri ile muz bitkisini korumayı ve verimi izlemeyi hedefliyor. Hava sıcaklığı 7 dereceye düştüğünde otomatik olarak devreye giren iklimlendirme sistemlerinin yanı sıra klasik yöntemlerle seraların ısısı korunmaya çalışılıyor. Üreticiler, sisleme ve tütsüleme formülünün yanı sıra, iklimlendirme sistemlerinden termosifon sistemiyle ısıtılan veya yer altından çekilen 22 derecelik suyun buharını da kullanıyor.

Manavgat’ta 12 dönümlük muz serasına sahip olan Hasan Çetin ve Hasan Göktaş, soğuk gecelerde bitkilerin serada muhafaza edilmesinin önemine değindi. Muzların tropikal ilaç olduğunu ve büyük sıcaklık dalgalanmalarına dayanamadıklarını belirten Hasan Göktaş, sıcaklık 7 derecenin altına düşerse muz bitkisinin gerginliğe girdiğini ve işte verim kaybı yaşandığını söyledi. Seranın ısısını korumak için karbondioksit emisyonunu ve yer altından gelen sıcak su buharını kullandıklarını anlatan Göktaş, “Seraların içinde sıcaklık 7 dereceye yaklaştığında kutularda aldığımız karbondioksit gazını seraya salıyoruz. Bunun 2 tür faydası vardır.Yukarıdan gelen soğuk hava ile muz bitkisi arasında bariyer oluşturur ve soğuk havanın aşağı akmasını engeller.Aynı zamanda karbondioksit olduğu için bitkinin sürekli fotosentez yapmasını sağlar. ve hayatta kal.” “5 metre yüksekliğe kurduğumuz borular ile su sera boyunca sirküle ediyor. Boruların her metre bölümünde mikro başlıklı fıskiyeler var. Buradan çıkan su soğuk havanın etkisiyle buharlaşıyor. ve sıcaklığın sabit kalmasına yardımcı oluyor” dedi.

Muz bitkisinin soğuktan korunmasının diğer örtü altı bitkilerinden farklı olduğunu kaydeden Göktaş, “Muz çok fazla sıcaklık dalgalanmalarını sevmez. sabah 21.00’den itibaren güneş doğup dışarısı ısınana kadar serada.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu