Haber

Konya Teknik Üniversitesi Hatay depremiyle ilgili inceleme raporunu uluslararası kitap haline getirdi

KONYA Teknik Üniversitesi’nin Hatay depremine ilişkin inceleme ve gözlem raporu uluslararası kitap haline getirildi. Hatay’ın ülke için acı bir örnek olduğunu belirten Üniversite İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Düz donatı kullanımı Yeterli aderans sağlanamadığı için elemanlar bir bütün olarak gerekli deprem dayanımını sağlayamadı.Çöken binalar “Projenin büyük bir bölümünde el döküm beton kullanıldığı için beton basınç dayanımı oldukça düşük” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkımın yaşandığı Hatay’da, Konya Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin yaptığı teknik inceleme ve gözlem raporu uluslararası kitap haline getirildi. Kitapta Hatay’daki yıkımın ağır boyutlara ulaşmasının nedenleri şöyle anlatılıyor:

“Çöken binaların çoğunluğunun 2000 yılından önce inşa edilmiş binalar olmasının temel nedeni beton kalitesinin düşük olması ve düz donatı kullanılmasıdır. Yeterli aderans (beton ve donatının birbirine yapışması) sağlanamadığından elemanlar tamamı gerekli darbe dayanımını sağlayamamıştır.Çökmüş binaların büyük bir kısmında el döküm betonu kullanıldığından beton basınç dayanımı oldukça düşüktür.Neredeyse tüm binalarda donatılarda nemden dolayı korozyon gözlenmiştir. Bölgede yer altı su seviyesinin yüzeye yakın olması ve betonda düzgün sıkıştırılmamış (kalıba iyi yerleştirilmemiş) boşlukların oluşması, özellikle yanlış imalat, bodrum katlarında yetersiz drenaj ve su yalıtımı. Atık su şebekelerinin hatalı tasarımı nedeniyle bodrum katları bu yapılarda korozyonun en önemli sebepleri arasında sayılabilir.Bazı binalarda bu ve benzeri sebeplerden dolayı hazır beton kullanılmasına ve yeterli örtüye rağmen (dış kat ile dış cephe arasındaki mesafe) beton bir yapının ve takviyenin bir parçası). Korozyonun başlangıcı ve bunun sonucunda oluşan çatlaklar gözlemlendi. “Kolonların zayıf olması, kirişlerin sağlam olması ve kolonlarda yeterli çevreleyici donatı kullanılmaması nedeniyle kolonlarda kesme hasarı meydana geldi.”

‘TÜM HATALAR BİRLEŞİNCE YIKIM KAÇINILMAZ HALE GELİYOR’

Hatay’da araştırmayı yürüten ekibin başında Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, tüm imar ve inşaat hatalarının birleşimi nedeniyle yıkımın kaçınılmaz olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kamanlı şunları söyledi:

“2000’den önce binaların betonu elle dökülüyordu. Mevcut imar aflarıyla birlikte ruhsatsız, plansız ve kaçak zeminler eklenmeye başlıyor. Mevcut yapı kendi yükünü taşırken yeni ölçekler yaratıyorsunuz. Mevcut taş sisteminiz bu yeni kat ilavelerini taşımayın.deprem dediğiniz yük ile alakalıdır.mümkündür.binayı hafifletmek zorundasınız.malzeme özellikleri açısından betonunuz ve kullandığınız donatı berbat,yeterince sıkmadınız. , betonun bakımını yapmamışsınız, kaçak eklemeler yapmışsınız, bu durumda binanın yıkılması kaçınılmaz. Özellikle alüvyon temelden dolayı yer altı su seviyesi çok yakın.” site yer almaktadır. Dolayısıyla denetimler zaten kötü, projeler dönemin şartlarına uymuyor. Bunlar gelişigüzel hazırlanıp imzalandı, her projede zemin çalışmaları hiç değiştirilmedi. Bütün bunlar birleştiğinde yıkım kaçınılmazdır, ölüm kaçınılmazdır.”

‘GÖZLER GÖRMEDİ, KULAKLAR SAĞIR OLDU’

Hatay’ın deprem konusunda bu ülke için acı bir örnek olduğunu belirten Prof. Dr. Kamanlı, “Hatay bu ülke için acı bir örnek. Acı bir örnek değil ama hepimizin bu örnekten ders alması gerekiyor. Kırmızı çizgimiz dediğimiz Hatay’ı kaybediyoruz.Hala orta hasarlı, ağır hasarlı, hafif hasarlı, yıkamadığımız binalarımız var.Bu şartlarda bunların hepsini yapacak ciddi bir projeye ihtiyacımız var.İlgili konularda ne kadar hata olursa olsun. Hatay’da inşaat aşamasında, proje aşamasında, kontrol açısından, imar ve belediyeler açısından, imar hakları açısından yapmadığımız hiçbir hata kalmadı. Hatay. “Depremle ilgili. Aslında bilerek geldi. Mükemmel bir şekilde incelendi ama gözler kör, kulaklar sağırdı.”

haber-belen.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu