Yaşam

Lina Meruane’nin çarpıcı eseri: Bir Sinir Sistemi Romanı

Ella, doktora tezi üzerinde çalışan bir astrofizikçidir ve hem kişisel hem de politik trajedilerle dolu bir geçmişin yükünü taşımaktadır. Kocası El, devlet şiddeti mağdurlarının vakalarını inceleyen bir adli tıp uzmanıdır.

Yazma tıkanıklığından bunalan Ella, kendini hasta olmayı dilerken bulur; Bu şekilde tezinde ilerleme kaydedememek için bir mazeret bulacaktır. Daha sonra doktorlar tarafından teşhis edilemeyen gizemli semptomlar yaşamaya ve sinir sistemini etkileyen ağrılar yaşamaya başlar.

Ella’nın endişesi arttıkça geçmiş, girdap benzeri güçlü bir çekim yaratır ve ailenin diğer üyeleri hikayenin odak noktası haline gelir.

Dul Baba, Üvey Anne, Üvey İkizler ve Öz Kardeş. Her birinin kendine has hastalık ve şiddet deneyimleri var ve bunun sonucunda onları hem bir arada tutan hem de atomize eden sistemler ortaya çıkıyor.

Anatomik sınır sistemi ile galaksiler ve yıldızlar arasındaki paralelliği incelikli bir anlatımla sunan bu roman, Şili’nin çalkantılı siyasi geçmişine yaslanarak aşk, kırgınlık ve sırlarla dolu bir ailenin hikâyesini anlatan bir eserdir.

Kitap hakkında ne dediler?

Sinir Sistemi’nin rüya gibi sakinliği olay örgüsünün yavaş yavaş yükselen dehşetini gizliyor… Hâlâ Meruane’nin okuyucuyu içine çeken ürkütücü, şiirsel üslubunun etkisi altındayım.”

Sarah Manguso

“Sinir Sistemi hızlı, ormansız ve parlak bir aklın eseridir.”

Sarah Moss

Bir Sınır Sistemi Romanı, ruhumuzun içinde dolaşan ve tarihin dolambaçlı koridorlarında zamanın doğrusal olmadığı gerçeğini bize aşılamak için dolaşan hayaletlerin aksine, okunduktan uzun süre sonra zihinlerde yanar. “Meruane, derin geçmiş ile günümüz arasındaki uçurumun düşündüğümüzden çok daha kısa olduğunu gösteriyor.”

New York Times Kitap İncelemesi

Lina Meruane

“Burada Meruane’nin yazarlığı vaad ettiğini yerine getiriyor ve cesur metaforik oyunlarla zirvedeki yerini alıyor. Böylece atom bir galaksiye, bir hastane devlete, hasarlı bir organ ülkeye, bir sıfat bir sıfata dönüşüyor. kanser, aile bir kozmosa, kozmosun entropisi ise bireysel bir soruna dönüşüyor.

El País

“Şiirsel bir metin ama bir gerilim filmi kadar sürükleyici… Hastalık korkusu, kahramanın gerçeği gördüğü bir prizma gibidir.”

kurtuluş

Sayfaya bağlantı:

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu