Haber

Jeofizik Mühendisi Prof.Dr. Eyidoğan: Türkiye’de 550 fay hattı var, toptan göçmenlerle ilgili bir açıklama yok

Milliyet gazetesinden Mert İnan’ın haberine göre, prof. Dr. Haluk Eyidoğan şunları söyledi:

“Büyük sarsıntılardan sonra her zaman büyük artçı şok riski vardır. Doğu Anadolu Fayı oluşumu tek bir hatta ilerlemez. Bu fayın sağında ve solunda kırık ailesi dediğimiz paralel faylar vardır. Hatay’da fay modüllerinde çok sayıda 5 büyüklüğünde artçı sarsıntı var ve irili ufaklı bir yıl daha devam edecek. Yılda 6 ve üzeri deprem, 4 yılda bir 7 ve üzeri deprem kapımızı çalar. Doğu Anadolu Fayı’nın güney ucundaki Ölüdeniz Fayı, Suriye, Lübnan ve İsrail istikametinde farklı bir sınır oluşturmaktadır. Ölüdeniz Fayı bir diğer zondur. Bu faydanın üzerindeki yükün ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Samandağı’ndan Akdeniz’e uzanan artçı sarsıntı, gelecekte Kıbrıs Arkı’nı tetikleyebilir. 7.7 büyüklüğündeki depremden 9 saat sonra Elbistan merkezli depremi kimse beklemiyordu.”

“Varsayımlar çok. Asıl konuşulacak olan yıkılan evler ve depreme dayanamadık. Türkiye’nin altından geçen 550 fay var. Hepsinin yerini biliyoruz ama vermiyoruz.” Bu fayların üzerine ısrarla okullar, hastaneler, havaalanları ve konutlar inşa ediyoruz. Sarsıntı ne kadar büyük olursa olsun” dedi. “Neden çöküyoruz?” Amik Ovası’nın taşıma gücü düşük. Bu nedenle çok sağlam bir kazık sistemi kurmanız gerekiyor ama görüntü tam tersi.”

‘Birikmiş stresi bilmiyoruz’

Profesör Doktor. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Cenk Yaltırak şu bilgileri paylaştı:

“’Adana’da deprem olacak’ diye bir söylenti vardı. Ne faydası olacağı söylenemez. Adana ilinde 20 fay bulunmaktadır. Kırıldığı iddia edilen fayların sarsıntı tekrarlanma süreleri bilinmemektedir. Fay kazısı ve tarihsel depremler ve güç birikimi hesaplamaları olmadan sarsıntı tahmini bilimsel değildir. Taylan Sancar’ın Ovacık Fayı için detaylı bir çalışması var. Fayın deprem tekrarlanma periyodu 2500 yıldır. Bu arızanın ne zaman kırılacağını tahmin etmek mümkün değil. Fayların yerlerini biliyoruz ama gerilme birikme ve kırılma dönemlerini bilmiyoruz.”

mesudiye-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu