Yaşam

Farklı okyanuslarda yaşayan iki salyangozun kesişen görüntüleri ağzınızı açık bırakacak

Farklı okyanuslarda yaşayan iki salyangoz nasıl olur da tam zıt ters sarmallara sahip olabilir? Los Angeles’taki Ulusal Tarih Müzesi, #AskACurator hashtag’ini kullanarak, Malacology küratörü Dr Jann Vendetti’nin iki farklı şekilli kabuğu sıkıca birbirine ‘vidaladığını’ gösteren bir video yayınladı.

Kaynak:https://twitter.com/NHMLA/status/9080…

Malacology küratörü Dr Jann Vendetti tarafından paylaşılan bu iki salyangozun görüntüleri viral oldu.

Resimde Vendetti, uzun Japon harikası kabuğu (Thatcheria mirabilis) ile düz güneş saati kabuğunun (Architectonica perspectiva) nasıl birbirine uyduğunu iç içe geçmiş durumda.

Gerçekten de böyle oldu. Bir vida gibi birbirine geçen kabukların bu sırrının, bobinlerin Raup’un parametreleri olarak bilinen bir matematik kuralına göre var olmalarından kaynaklandığı belirtildi.

Vendetti kabuğun şeklini ve kıvrılmasını açıkladı: “Kabuk sarmallarının üst üste binmesini, bir kabuk sarmalının genişleme oranını ve kabuk sivri ucunun ne kadar uzun veya bodur olduğunu açıklayan Raup parametreleri olarak bilinen kurallara uyar.”

“Bu parametreler, ortaya çıkan kabuk durumlarını açıklar ve matematiksel formüller olarak yazılabilir.”

Vendetti, bunların “bir hayvanın vücudunun spiral bir boşluğa nasıl sığdırılacağına ilişkin biyomekanik soruna” doğanın evrimleşmiş çözümünün bir örneği olduğunu söylüyor.

“Bu hallerin ve onları evrimleştiren hayvanların, binlerce nesil ve milyonlarca yıl boyunca matematik ve genetik yasalarını denediği düşünülebilir.”

Bu iki kabuğun uyumu, boyut ve evrim açısından bir tesadüf olsa da, Vendetti, “Her ikisi de aynı temel ‘kıvrılma parametrelerini’ izleyerek eğriliyor, biri pozitif uzayda bir sivri uç (veya spiral) yapıyor – yani yüksek -sivri uçlu Japon mucize kabuğu – ve diğer negatif. Benzer boyuttaki uzaya doğru spiral çiziyor – güneş saati kabuğu. Böylece birbirlerine uyuyorlar” diye açıklıyor.

İşte o görüntüler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu