Haber

Eskişehir’de kentsel dönüşüm ve deprem riskine karşı projeler açıklandı

Cumhur İttifakı’nın Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, “Kentsel dönüşümü bekleyen 40 hektarlık bir alanımız var. Bu bölgelerde mevcut CHP Belediyesi’nin üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen 3 blokta sadece 24 daire var” dedi. Kentsel dönüşüme geçildi.” söz konusu.

Hatipoğlu, resepsiyon salonunda düzenlediği basın toplantısıyla kentte kentsel dönüşüm ve deprem riskine karşı yapılması planlanan projeleri duyurdu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 ili ve 14 milyon insanı doğrudan etkilediğini, 10 bin binanın yıkıldığını hatırlatan Hatipoğlu, devletin ilk andan itibaren deprem bölgesinde tüm imkanlarıyla seferber olduğunu ve çalışmalarına gün boyu devam ettiğini belirtti. büyük yıkımın izlerini silmek ve şehirleri yeniden inşa edip canlandırmak için gece.

20 Şubat 1956’da Eskişehir’de 6,4 büyüklüğünde deprem yaşandığını hatırlatan Hatipoğlu, uzmanların içinden fay geçen bu kentte depreme dayanıklı bir yapı stoğu oluşturulması gerektiğini hatırlattı.

Türkiye’de her deprem sonrasında valiliklerin belediyelere yapmaları gerekenleri hatırlattığını belirten Hatipoğlu, “Eskişehir ve çevresinde meydana gelecek depremler yaklaşırken afet riskine karşı nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği konusunda henüz bir çalışma yok. 1999’dan önce 100 binden fazla bağımsız konut birimi inşa edildi ve “dönüşüme ihtiyaç olduğunu ve yaklaşık 50 bin vatandaşımızın sadece riskli sokaklarda yaşadığını dikkate alarak acil çözümler üretilmeli” dedi.

Kent merkezindeki kentsel dönüşüm alanlarının belediyelerin sorumluluğunda olduğunu belirten Hatipoğlu, büyükşehir belediyesinin teklifiyle onaylanan riskli bölgedeki toplam bina sayısının 1026, hane sayısının ise 4 bin 500 olduğuna dikkat çekti. ve şu bilgileri verdi:

“Odunpazarı Belediyesi’nin teklifiyle onaylanan Gündoğdu riskli bölgesinde toplam bina sayısı 774, toplam hane sayısı ise 1091. Odunpazarı Belediyesi’nin teklifiyle de onaylanan küçük sanayi riskli bölgesinde” Toplam işyeri sayısı 1800, toplam konut sayısı ise 440’dır. Ayrıca belediye kanunu kapsamında toplam bina sayısı 774, toplam hane sayısı ise 1091’dir. Gündoğdu 1, 2 ve 3 Dönüşüm alanı olarak ilan edilen alanlar yaklaşık 40 hektar büyüklüğündedir.

“10 bin vatandaşımız hâlâ risk altında”

Kent merkezindeki 7 mahallenin deprem açısından riskli bölge olduğunu ve 56 hektarlık alanı kapladığını belirten Hatipoğlu, şöyle konuştu:

“Bu kentsel dönüşüm alanında yaklaşık 4.500 hane var. Bu alanın riskli alan ilan edildiği tarih 2013 yılıydı. 2013’ün üzerinden yaklaşık 10 yıl geçmesine rağmen burada yaşayan yaklaşık 15 bin vatandaşımız için hiçbir şey yapılmadı. 66 hektarlık alan, 2010 yılında riskli bölge olarak ilan edilen küçük sanayi sitesi riskli bölge. Gündoğdu, Emek, Yenidoğan ve Erenköy mahallelerini kapsıyor. Burada şu ana kadar herhangi bir çalışma yapılmadı. Hala on binlerce vatandaşımız risk altında ve her akşam yatağına gidiyor. Üçüncü bölge ise 2013 yılında riskli bölge ilan edilen Gündoğdu İlçesi. Bu da yaklaşık olarak “5 bin vatandaşımızı ilgilendiriyor.”

“25 yılda sadece 24 daire kentsel dönüşüme kazandırıldı.”

Kentteki toplam riskli alan sayısının 150 hektar olduğunu belirten Hatipoğlu, “Kentsel dönüşümü bekleyen 40 hektarlık bir alanımız var. Mevcut CHP Belediyesi tarafından bu alanlarda 25 yıl geçmesine rağmen sadece 24 daire kaldı. 3 blokta kentsel dönüşüme geçildi.” söz konusu.

Tepebaşı ilçesinde 18 mahallede çok yüksek ve sıvılaşma potansiyeli yüksek alanların bulunduğunun altını çizen Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Odunpazarı ilçesinde 4 mahalle var. Bunlarda çok ciddi bir nüfus var. Tepebaşı ilçesinde yaşayanların yüzde 44’ünün sıvılaşma potansiyeli çok yüksek ve yüksek olan mahallelerde yaşadığı görülüyor. Odunpazarı’nda yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 15’i mahallelerde yaşıyor. zemin sıvılaşma riski çok yüksek.Bu konuya acil çözüm aranmakta olup, bugün itibariyle belediyemizin bu konuda herhangi bir çalışma yapmadığı görülmektedir.Tepebaşı, Ertuğrulgazi, Hoşnudiye, Eskibağlar, Yenibağlar, Güllük, Cumhuriye, Mamure, İhsaniye, Mustafa Kemal Paşa, Işıklar, Fatih, Kumlubel, Zafer, “Şarhöyük, Şeker, Fevzi Çakmak, Batıkent, Zincirlikuyu mahalleleri ile Odunpazarı’nın İstiklal, Kırmızıtoprak, Vişnelik ve Sümer mahallelerinde yaşayan vatandaşlarımız risk altında. “

Hatipoğlu, göreve gelmeleri durumunda olası depremler sonrasında can ve mal kaybının yaşanmaması için büyükşehir belediyesi olarak depreme dayanıklı, kimliğe dayalı, yatay mimariye sahip, kimseyi mağdur etmeyen bir yaklaşımla tüm planlarını yapacaklarını vurguladı. .

“Yaklaşık 30 bin konut yenilenecek”

Hatipoğlu, 25 yıldır yapılmayan kentsel dönüşümün seçimlerden 3 ay önce gündeme getirilmesinin anlamlı olduğunu, bu konunun temelinin önümüzdeki ay atılacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

“31 Mart’tan sonra seçimi kazanırsam bu kentsel dönüşüm için gerekli imar düzenlemelerini hızlı bir şekilde yapıp belirlenen 3 alanda çok riskli alanlarda kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz, ayrıca fay hattına yakın bölgeleri de tespit edeceğiz. Zemin sıvılaşması riski yüksek ve orada da hızlı ilerleme kaydediyoruz.” “Bir dönüşüme gireceğiz. Bizim varsayımımız bu dönüşümün 4 yıl süreceği yönünde. Yaklaşık 30 bin konut yenilenecek.”

camlihemsinhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu