Haber

1915 Çanakkale Köprüsü gurur kaynağı oldu

1915 Çanakkale Köprüsü gurur kaynağı oldu

AK Parti Makası: 1915 Çanakkale Köprüsü gurur ve onur belgemizdir.

ÇANAKKALE – AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, AK Parti Hükümetleri döneminde yapılan ve geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun Çanakkale’ye büyük katkı sağladığını belirterek, ” 1915 Çanakkale Köprüsü’nden sonra Çanakkale’miz bizim, turizm, ticaret, tarım, kültür, turizm gibi değer katabilecek alanlarda inşallah başka bir seviyeye yükselecek.

Türkiye’nin en büyük projeleri arasında yer alan dünyanın en uzun orta açıklıklı 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun açılışı 18 Mart 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Cumhuriyetin 100. yılını simgeleyen 2023 metrelik orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü”, Avrupa ve Asya kıtalarını ilk kez Çanakkale Boğazı’nda birbirine bağladı. 1915 Çanakkale Köprü ve Otoyol Projesi ince tasarımı ile dünyada bir ilk olmaya adaydır. Köprü ile birlikte açılışı yapılan 101 kilometre uzunluğundaki Malkara-Çanakkale Otoyolu, Gelibolu tarafında 38 metre uzunluğundaki Kocadere Viyadüğü, Lapseki tarafında 46 metre uzunluğundaki Suluca Viyadüğü ayakları ile dikkat çekiyor. Her iki viyadüğün ayakları da 41,7 metre yüksekliğindeki Çanakkale Şehitler Anıtı’ndan esinlenerek tasarlandı. Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart’ı simgeleyen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Asya ve Avrupa Yakası’ndaki 318 metrelik kulelerinde Çanakkale Savaşı’nın kahramanları Seyit Onbaşı’nın kaldırdığı 4 top mermisi figürü yer aldı. yerleştirildi. Seyit Onbaşı’nın sırtında taşıdığı gülleyi simgeleyen 4 yapının her biri 75 ton ağırlığında ve 20,5 metre yüksekliğinde. Kule yüksekliği 318 metre olan 1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Savaşları sırasında Seyit Onbaşı’nın namluya koyduğu 4 top mermisinin kulelerin 3. ay, Çanakkale Deniz Zaferi’nin tarihidir. 334 metre kule yüksekliğine sahip olan köprü, ‘Dünyanın En Yüksek Asma Kulesi’ ünvanına sahip.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün kule kontakları ve kontak elemanları, kırmızı-beyaz. 318 metre yüksekliği ile Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 3. ayın 18’ini simgeleyen kulelerin tepesine yerleştirdiği 4 top mermisini temsil ediyor. 770 metre kenar açıklığı ile toplam uzunluğu 3.563 metre olan köprü, 365 metre ve 680 metre yaklaşma viyadükleri ile toplam 4.608 metre geçiş uzunluğuna sahip. Gidiş gelişlerde 3 şeritli olan köprünün genişliği 45.06 metre. Köprü tabliyesinin her iki yanında bakım ve onarım için kullanılacak yürüme yolları bulunmaktadır. ‘Asrın projesi’ olarak gösterilen 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi kapsamında 1 adet asma köprü, 2 adet yaklaşım viyadüğü, 4 adet betonarme viyadük, 6 adet alt geçit köprüsü, 38 adet üst geçit köprüsü, 5 adet köprü, 43 adet alt geçit 115 adet irili ufaklı menfez, 12 adet kavşak (4 adet karayolu servis tesisi, 2 adet bakım işletme merkezi, 6 adet ücret toplama istasyonu) yapılmıştır.

AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, AK Parti Hükümetleri döneminde yapılan ve açılışını geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı 1915 Çanakkale Köprüsü ile Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun bölgeye katkısını değerlendirdi.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün kendileri için bir gurur ve şeref belgesi olduğunu belirten AK Parti İl Başkanı Naim Makas, “2023 metre genişliği ile dünyanın en uzun açıklığına sahip, dünyanın en uzun asma köprüsü” dedi. Türkiye’mizin ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında Tamamen Türk mühendisliğiyle, Türk mühendislerinin aklıyla tasarlanmış, yüksekliği 318 metre, yüksekliği 18 Mart’a yakışır bir köprü. 1915 Çanakkale Köprüsü Onurumuz ve asaleti, tüm boyutları, ölçüleri, inşa edildiği yer ve coğrafi konumu ile gururumuzun belgesi olmuştur.Türk mühendisleri ile birlikte yapılmış olması da ayrı bir değerdir.1915 Çanakkale Köprüsü dünyanın elması Çanakkale’ye yakışırdı. dünyanın ve Türkiye’nin gözü, biliyorsunuz adı Çanakkale ve köprünün açılışı 1 yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla yapıldı.1915 Çanakkale Köprüsü ile Çanakkale’mizin daha büyük yatırımlara ve kalkınmaya imkan verecek çok daha keyifli hikayelere ev sahipliği yapacağını düşünüyoruz. Biliyorsunuz Çanakkale’de tarım, hayvancılık ve her türlü ticaretle uğraşan vatandaşlarımız kışın çetin şartlarda gemiden karşıya geçmekte zorlandılar. Özellikle kötü hava koşullarında. Artık köprüyü 5 dakikada geçebiliriz. 1 saat gemi bekleme ve transit süresi artık 5 dakikaya düşürüldü. Çanakkale artık İstanbul’a bağlandı. Çanakkale artık turizm açısından sınırlarımıza, İpsala’ya, Bulgaristan ve Yunanistan’a bağlı. Çünkü 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılmasından sonra yabancı plakalı araçların hafta sonu ülkemize gelmesinin ve dış turizmin güçlenmesinin çok değerli olduğunu görüyoruz. Bu köprü boyutlarıyla bir gurur göstergesidir. Köprünün orta kısmına köprünün boynu dediğimiz halatları eklediğimizde ya biliyorsunuz. Dünyanın en geniş yerinden dünyanın etrafını 4 kez dolaşabilen bir yapımdan bahsediyoruz. Bu üretim tamamen yerli ve milli üretimdir. Bundan onur ve gurur duyuyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü’nden sonra turizm, ticaret, tarım, kültür ve turizm gibi değer katabilecek alanlarda Çanakkale’nin başka bir seviyeye yükselmesini diliyoruz. Çanakkale’miz ve Çanakkale’miz inşallah çok daha keyifli günlerde çehresini değiştirebilecek çok keyifli yatırımlara ve çok keyifli bir mimariye imza atacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu